ויסות חושי מהו?
הפרעה/לקות בעיבוד הוויסות החושי – SPD – Sensory Processing Disorder
החושים הינם הבסיס המקשר ביננו לבין העולם. עיבוד חושי קורה כאשר המידע שנשלח אל מוחנו מכל אחד מהחושים שלנו – מעובד. מוחנו אומר לנו איך זה מרגיש, איך זה נראה, איך זה נשמע או איזה טעם וריח יש לזה וכו'. תחושת החוש הינה סובייקטיבית, לא תמיד נחווה את אותו החוש כפי שאדם אחר חש אותו.
אתם מכירים את הילד שאינו סובל שיגעו בו? נרתע מפעילויות פיזיות? מוחק נשיקות מהלחי? הנמנע ממגע עם מרקמים כגון; צבעי גואש, חול, בוץ, דבק וכו', ילד הסובל מאוד מטיקטים (תווית) על גבי החולצה? חייב לרוב גרביים ללא תפרים כי התפר שם משגע אותו? או לחלופין ילד שמתגושש כל הזמן? נתקל ונופל באופן תכוף? ילד תנועתי יתר על המידה? ילד שלוחש כל הזמן? שומע מוסיקה בקול רם?
- כל אותן מופעים שתוארו לעיל קשורים לנושא ויסות חושי, שבו יש שני כיוונים "יתר רגישות" (שבע) – בהם נראה שתגובת הילד תהיה חדה ומהירה, מנקודת מבטינו תראה כתגובה חריגה לעוצמת הגירוי החושי שאליה נחשף הילד.
וכיצד זה יראה בסביבת הגן ובביה"ס ?
עבודה ומגע עם חומרים שונים הינו חלק ניכר מהפעילות היומיומית. ילד בבי"ס, בעל רגישות יתר למגע, יחווה תסכול רב כשמתקרבים אליו (אולי גם חרדה חברתית) הוא חווה את גבולות גופו במרחק רב יותר מהמציאות, יתבודד ויהיה במתח (stress) תמידי פן יגעו בו ויפרו את החומה אותה הוא בונה, אשר מגנה עליו מהסביבה החיצונית., ילד זה יהיה בעל צורך בשליטה, הילד לא יהיה פנוי כלל ללמידה אלא יהיה עסוק בהגנה תמידית.
- ומהצד השני; ניתן למצוא מקרים של "חסר ברגישות" (רעב) – חוסר זה מתאפיין בצורך עז לחוות פעילויות אקסטרימיות על מנת לספק את גופו בחסך הרגישות שיש לו בחוש מסוים.
וכיצד זה יראה בסביבת הגן ובביה"ס ?
לרב האימפולסיביות או התפקוד של ילדים בעלי חסר גירוי חושי עלול ליצור פגיעה עצמית או בילדים אחרים ולעתים יהיו הילדים ה"בעייתיים" בכיתה/בגן, יתויגו כילדים עם "קוצים בטוסיק" בשל פעילות יתר, קופצניות, תזזיתיות וכו'.
במידה ורגישויות אלו אינן משפיעות על איכות חיי היומיום, אין צורך לטפל בהן. אולם, ברגע שרגישות היתר או החסר בתחומים שונים מפרה ומשבשת את איכות החיים – הן של הילד, של הוריו ושל הסובבים אותו – יש לטפל בה. לרוב, ילדים עם ליקויים בוויסות חושי יתקשו להסתגל לשינויים ולמעברים, הם מוסחים בקלות, תמיד ירצו להיות בשליטה וידעו להרגיע את עצמם בדרכים שונות.
מערכת החינוך
חשוב להבין כי מערכת החינוך אינה ערוכה לאבחן ולאתר את הילדים בעלי ההפרעות בוויסות החושי וכן, אינה מכשירה גננות ומורים במסגרת זו בכדי לאפשר להם לאתר ולתרגם את החסר או היתר בויסות החושי ובכך לעיתים אף עושה עוול לילד ולמשפחתו ע"י קטלוג הילד כילד היפראקטיבי עם בעיות קשב וריכוז, חולמניים ולא מקשיבים, אלימים וכו'. כל זה עלול להוביל לדימוי עצמי נמוך, בעיות מוטוריות, חוסר פניות ללמידה – השפעות שליליות על הישגים לימודיים.
אז מה עושים ?
הבעיה והקושי קיימים ובמקרים אלו, בעבודה בגישה זו, תאובחן ותאותר שורש הבעיה ונבנה תהליך למידה ותיקון. הטיפול יעשה ע"י חשיפה איטית והדרגתית למגוון סוגי פעילויות בתחומים שונים, בהתאם למקור וסוג הקושי, הילד יחווה בהדרגתיות חוויות של הצלחה ויכולת שליטה במצב ועם הזמן יהיה ניתן לראות התקדמות ושיפור במצב.
השפעת ההרדמה על תינוקות: אתגרים והרגלים רעים
מזל טוב, האושר הקטן שלכם כבר בבית ומנסים ללמוד שגרה חדשה ובתוכה הרדמת התינוק או התינוקת שלכם לשינה. שינה היא צורך בסיסי וקשיי שינה הם תופעה נפוצה בקרב תינוקות, שעלולה להשפיע לא רק ...
המלצות לאמהות בחופשת לידה, צאו!
אמהות בחופשת לידה נמצאות בשלב מיוחד ומאתגר בחייהן. הן צריכות להתמודד עם השינויים הגדולים שהתינוק מביא איתו, לספק את הצרכים הרגשיים והפיזיים שלו, ולהתאקלם לשגרה החדשה. אבל בעוד הן מתמקדות בתינוק, הן לא ...
מוגן: שינה תינוקות: אור דולק או חושך מוחלט? פתרונות והמלצות להורים
התוכן המבוקש מוגן בסיסמה. כדי לצפות בו, יש להזין אותה כאן: סיסמה:
הקשר בין שינה והתפתחות תינוקות
השינה היא אחד מהתהליכים החשובים ביותר בחיי התינוקות. השינה היא חלק בלתי נפרד מהתפתחותם של התינוקות, וכאשר היא מתרחשת בצורה תקינה, היא משפיעה בצורה חיובית על רבים מההיבטים השונים בחייהם של התינוקות. כאשר ...
לשחק עם התינוק שלי זה פיתוח?
האם חווית פעם חיבור עם תינוקך, אף על פי שהוא עדיין לא יכול לדבר? מחקר חדש מראה שיכולת זו, הידועה גם בשמות אחרים כמו "על אותו אורך גל," עשויה להימצא בפעילות המוחית שלכם. ...
כלים לעידוד התפתחות חושית
פיתוח החושים בתינוקות הוא תהליך חשוב שמשפיע על הקשר שהם מפתחים עם העולם ועל ההתפתחות הכללית שלהם. בשלב הראשון של חייהם, התינוקות מחויבים לשלושה חושים עיקריים: השמיעה, הראייה והמגע. הנה כמה טיפים לכיצד ...