ויסות חושי בקרב תינוקות
יכולת ויסות חושי של תינוק מתחילה להיבנות עוד לפני לידתו, כעובר ברחם, אך תהליך הלמידה החושית ובניית יכולת ויסות חושית, בעיקרה, מתקיימת לאחר הלידה עם חשיפתו סביבת העולם ובתפיסת העולם שלו מחוץ לרחם. כשאני רואה תינוק שבוכה יותר מידיי, צורח בסיטואציות שכיחות, מראה חוסר שקט לרוב אני בודקת מהי הסיבה שמובילה אותו לסימפטום שאני רואה, שזה הבכי, צרחות וכו'.
רצוי לבדוק בכמה מישורים, האחד הוא השכיח יותר- רופא. נלך לרופא לוודא שלא מדובר בחלילה בגורם רפואי. שללנו את זה- יופי! בוא נבדוק מתי הצרחות מופיעות, האם ישנן סיטואציות שחוזרות על עצמן ואת רואה את תינוקך מגיב באותו אופן ? (צורח במקלחת, בוכה במנשא, לא רגוע בעגלה וכו'). באם כן- יופי! מכאן הדרך פשוטה יותר להבנה מה גורם לו למצב הסטרס שהוא נמצא בו.
אז במה מדובר? ויסות חושי.
ויסות חושי הוא ארגון המידע שאנו קולטים מהסביבה ומתוך גופנו לשימוש יומיומי. הפרעה בעיבוד חושי היא חוסר יכולת להשתמש במידע לתפקוד חלק ביומיום. ילדים עם קשיים בויסות חושי חווים קושי בלמידה של העולם, מהשלבים הראשוניים ביותר
ישנם תינוקות שלא מסוגלים לקלוט את עומס הגירויים החזותיים, השמיעתיים, התנועתיים והתחושתיים, הם פשוט מוצפים , ולפיכך הם אינם רגועים, קשובים, עירניים.
היכולת לקלוט ולעבד את הנתונים בלי להיות מוצף מהם או בלי להתקשות לעבדם ברמתם הקיימת היא יכולת ויסות חושי.
כשהתינוק היה ברחם בכל חודשי ההריון, הוא לא היו חשוף לכלל הגירויים הקיימים, הרחם הגן עליו מהצפה חושית. ובשנייה שנולד הוא מקבל את כל הגרייה החיצונית במיידי; אורות מסנוורים, קולות, ריחות, מגעים ועוד. לכן חשוב מאוד לחשוף את התינוק לגירויים בצורה הדרגתית בהתאם לשלב ההתפתחותי שלו.
בנוסף לחמשת החושים :ראיה ,שמיעה, טעם ,ריח, מישוש. ובנוסף יש עוד 2 מערכות חוש:
*המערכת הווסטיבולרית- רגישה לתנועה ומשפיעה על מתח השרירים ,שיווי משקל ורמת עוררות.
*המערכת הפרופריוספטיבית (התחושה העמוקה) – נותנת לנו מידע לגבי מיקומו של הגוף במרחב.
לקושי בויסות חושי מספר צדדים אפשריים. העיקריים הם – תת תגובתיות, שעשויה למצוא את ביטויה בחיפוש גירויים וגירויים עוצמתיים יותר; ותגובתיות יתר, שעשויה לקבל ביטוי של הימנעות מגירויים.
ישנן תינוקות שיש להם רגישות יתר וישנם עם רגישות חסר.
דמיינו מסננת עם חורים גדולים – הכל יחדור לתוכה, ואילו מסננת עם חורים קטנים – תהיה קשה לחדירה. כך גם עובד עיבוד ויסות חושי אצל תינוקות ; יש תינוקות שיש להם רגישות יתר – תינוק מגיב במתח או בחרדה לגירויים ואז נלחץ בכל פעם מחדש שהם ניצב מול אותו גירויי שנתפס עבורו מאיים. וישנם תינוקות שיש להם רגישות חסר, שהם יחפשו אחר גירויים שונים
ולמה זה כל כך חשוב לאתר את זה כמה שיותר מוקדם?
קושי בויסות חושי יכול להוביל לקשיים התפתחותיים, קוגנטיביים, רגשיים, בהמשך גם לימודיים וחברתיים.
החשיבות של הטיפול בגיל צעיר היא עצומה היות ומעבר לסבל שהילד חווה ביומיום, הוא נפגע מבחינה מוטורית, רגשית, חברתית וקוגניטיבית, כיוון שהוא נמנע מהתנסויות שונות, והרי ילד לומד דרך ההתנסויות.
אם את מזהה אצל תינוקך התנהגות שכיחה בסיטואציות חוזרות ונישנות (בוכה בנסיעות, לא בוכה כאשר נחבל קשות ולא מוטרד מפציעות, צורח באמבטיה, בררן באוכל, מפחד ממתקנים במגרש המשחקים ) חשוב שתדעי שניתן לטפל בזה לקדם ולהרגיע אותו וגם אותך.
ניתן להרחיב קריאה על הגישה הנוירו-התפתחותי תפקודית (NDFA).