מהי בעצם מוטוריקה עדינה ?
- אחת המיומנויות הבסיסיות שנרכשות כבר בשנת החיים הראשונה לחייו של הילד ומשפיעה על כל הפעולות היומיומיות במהלך חייו.
- היא מתפתחת באופן רציף; החל מהלידה ולאורך כל שנות הגדילה. במהלך התפתחות תפקודי הידיים, התינוק עובר מתגובת תנועה לא רצונית הנשלטת על-ידי רפלקסים, לתגובות רצוניות ונשלטות.
- באמצעותה מופעלים קבוצות השרירים בכפות הידיים ליצירת פעילות נשלטת המכוונת למטרה, בעיקר בעת השימוש בחפצים כגון-כתיבה בעיפרון, אחיזה בכפית, גזירה, הדבקה, פתיחת קלמר וכד'.
- מערכת המפעילה את התיאום בין היד לבין העיניים. היא כוללת את תנועת האצבעות ותנועת שורש כף היד – ותיאומן עם היד, האמה ועם הגוף כולו.
מוטוריקה עדינה הינה מערכת אשר מעורבת בכל תפקודי היום-יום שלנו- כתיבה, אכילה, נהיגה, גזירה , הקלדה במחשב, וכו'. תפקודים שאינם מובנים מאליהן עבור ילדים קטנים…
כשילד קשה לבצע משימה מסוימת והוא חווה כישלון ותסכול מתוצרי המשימה שלא צלח בה, לרוב הוא ימנע מביצוע אותה משימה, וכשילד נמנע אינו מפתח את אותם תחומים בהם הוא מתקשה, וכתוצאה מכך הקושי לא בא לכדי פתרון אלא רק מעמיק, ועלול לגרום לתסכול רגשי , פגיעה בביטחון העצמי – מלבד הקושי המוטורי.
אם כך, מה ניתן לעשות?
ישנם גורמים בהם תלויה המיומנויות העדינות של תפקוד היד :
- בבשלות מערכת העצבים.
- בהתנסויות רבות ומגוונות.
- תרגול תרגול ועוד פעם תרגול .
ככל שפועלים יותר עם היד, השרירים מתחזקים יותר והפעילות נהיית קלה יותר. ע"י זה אנו מפתחים את מיומנות המוטוריקה העדינה ומשיגים שיפור !
אני מציעה כאן מספר פעילויות פשוטות, שניתן לבצע בבית ביחד עם הילד ולפתח את כישורי המוטוריקה העדינה:
בכל לשונית תוכלו למצוא פעילות המקדמת מוטוריקה עדינה ואף להרוויח זמן משחק.
להדביק דבקיות עגולות בגדלים שונים על דפים (מתחילים בגודל מדבקה גדול וככל שמתקדמים ניתן להמשיך עם מדבקה קטנה יותר.)
ניתן בהמשך לשלב מיומנויות של תיאום עין יד ודיוק, לצייר לילדכם נקודות שונות ועליו יהיה להדביק במיקום שציירתם.
תנו לילדכם פיסת פלסטלינה זעירה, קטנה מגודל של אפון, ועל ילדיכם למרוח את הפלסטלינה על גבי דף. תרגיל שמחזק מאוד את שרירי האצבעות. ניתן לעבוד ולחזק כל פעם אצבע אחרת.
להלביש אטבי כביסה על לוחית פלסטיק בעזרת:1. אצבע ואגודל. 2. אמה ואגודל. 3. קמיצה ואגודל. 4. זרת ואגודל. להוריד את האטבים באותו אופן.
ניתן להשחיל במגוון וריאציות שונות ומגוונות : השחלה של בייגלה/ פסטה חלולה לא מבושלת על חוט, השחלה של צ'יריוס על שיפוד, וכמובן השחלות חרוזים/כפתורים .
ככל שתצליחו להתמיד ולתרגל עם ילדכם פעילויות שהצעתי לעיל – כך תסייעו לו לשפר את מיומנויות המוטוריקה העדינה. אם אתם מתקשים לבצע זאת, או באם זה לא הולך – אני מזמינה אתכם ליצור עימי קשר לקבלת ייעוץ.